Tak jsem modul pro rozsvěcováni světel se080 koupil za cca 220,- a zjistil jsem, že se chová trochu jinak, než jsem myslel. V popisu to uvedeno nikde není a jen v manuálu nejistě popsané. Předpokládám, že se to týká i toho se085, protože je to prý jen pohromadě v jedné krabičce.
Jde o to, že modul po zvýšení napětí následkem startu motoru a roztočení alternátoru sepne, ale zůstane sepnutý i po poklesu napětí po vypnutí motoru a rozepne až po odpojení napájení.
Prostě se nepočítá s pevným napojením na napájení/baterii, ale na klíčové napětí. Je stejne třeba vyhledat nějaký vodič, který je pod napětím po zapnutí zapalováni. Modul pak sepne po startu motoru, ale zůstane seplý i po vypnutí motoru a rozepne až po vytažení klíčku. To je naprd, protože se stejně musí hledat klíčové napětí, zasahovat do rozvodů a pokud pak jen vypnete motor a nevypnete zapalování a znovu nastartujete, tak už výbava podpětí chráněna nebude.
Možná tedy jo, páč modul někde okolo napětí 6-7V stejně odpadne a při točení startérem je pokles docela velký a je tedy možné, že by během startování modul výbavu odpojil, ale to se bude chovat na každém autě jinak.
Nicméně jsem do toho kouknul a poměrně lehkou úpravou se to dá změnit. Napěťový komparátor má totiž propojený svůj výstup na vstup, takže po překlopení se už udržuje sám zapnutý a stačí příslušnou cestu na tišťáku přerušit a ten odpor o se tím přeruší uzemnit propojkou.
Zatím to nemám v autě, ale testoval jsem to na zdroji a fungovalo to ok. Jen bude třeba citlivost na modulu řádně nastavit, aby nebyla nastavená na nějakou mezní hranici, kdy by třeba krátce po vypnutí motoru relátko cvakalo sem a tam.
Po tom bastlu se to tedy bude chovat tak, že sepne výbavu až po natočení motoru a po zastavení motoru vypne. Napojit se to pak může třeb rovnou na baterii, nebo kamkoliv kde je stálých 12V i při vytaženym klíčku. Klidový odběr co sem měřil je naprosto zanedbatelný, takže to baterii nvytluče.
Příloha:
IMAG0216.jpg [ 213.49 KiB | Zobrazeno 15553 krát ]