Právě je pon 09. čer 2025 17:40:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nedání přednosti autem PČR
PříspěvekNapsal: stř 12. bře 2008 14:00:00 
štamgast

Tak jsem včera večer jel domů a na Modranske u OMW jsem odbočoval doleva (Loc: 50°1'1.914"N, 14°24'8.581"E). Svitila mi na semaforu zelena sipka, tudiz by protjedouci auta mela mit podle me cervenou. Proti me jela dodavka PCR, pro jistotu jsem pockal, jestli opravdu zastavi, ackoli nehoukala, nic. Najel jsem si do krizovatky a co myslite. Nezastavil. Kdyz jsem to pak sledoval, tak kdyz odbocujicim doleva blikne zelena, pruh jedouci rovne ma uz minimalne pul minuty cervenou. Myslim, ze na teto krizovatce se mi to stalo uz podruhe. Mate zde nekdo podobne zkusenosti, jsou ta svetla opravdu nepolehliva, nebo to tam obcas nekdo svihne na cervenou?

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nedání přednosti autem PČR
PříspěvekNapsal: stř 12. bře 2008 14:47:00 
shwaara píše:
Tak jsem včera večer jel domů a na Modranske u OMW jsem odbočoval doleva (Loc: 50°1'1.914"N, 14°24'8.581"E). Svitila mi na semaforu zelena sipka, tudiz by protjedouci auta mela mit podle me cervenou. Proti me jela dodavka PCR, pro jistotu jsem pockal, jestli opravdu zastavi, ackoli nehoukala, nic. Najel jsem si do krizovatky a co myslite. Nezastavil. Kdyz jsem to pak sledoval, tak kdyz odbocujicim doleva blikne zelena, pruh jedouci rovne ma uz minimalne pul minuty cervenou. Myslim, ze na teto krizovatce se mi to stalo uz podruhe. Mate zde nekdo podobne zkusenosti, jsou ta svetla opravdu nepolehliva, nebo to tam obcas nekdo svihne na cervenou?

Tak to je normalni, tohle uz neresim, kdybych denne nedaval pozor, tak vzdy by se nejaky tukanek stal... Ale na tomto miste jsem zadny problme nezaznamenal... :D

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 12. bře 2008 21:38:00 
čtenář

v autoškole nás učili, že když svítí zelená ?ipka, tak ti vlastně říká, že má? opustit křižovatku. Nebo jak bych to lépe vysvětlil. Prostě když svítí, tak může? bezpečně odpočit doleva a protijedoucí auta mají červenou. Pokud by k nehodě nedožlo, nebál bych se postihu. Pokud nehoukali, tak se dopustili přestupku. A co kdyby řekli, že houkali? Dalo by se to zjistit z centrály, musí to toti? hlásit, že jedou s majáky. Tak jako sanitky...

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 12. bře 2008 21:38:00 
moderátor

Kdysi jsme se učili, že zelená ?ipka znamená možno odbočit v pravo, ale dát přednost jedoucím vozidlům zleva. V některých zemích používají dokonce kovovou zelenou ?ipku v pravo, tedy lze odbočit vždy, ale musí se dát přednost. Tzv. zelená vyklizovací ?ipka (vlevo) znamená přednost před všemi vozidly při odbočování vlevo.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 12. bře 2008 22:10:00 
člen

kasko píše:
v autoškole nás učili, že když svítí zelená ?ipka, tak ti vlastně říká, že má? opustit křižovatku.

Záleží jaká ?ipka svítí. Jsou dva druhy
1) Signál pro opužtění křižovatky (vyklizovací ?ipka, umístěná v protilehlém roku křižovatky)
2) Doplňková zelená ?ipka (umístěná vedle signálu s červeným světlem Stůj!) ? svítí-li současně s červeným nebo ?lutým světlem, umožňuje pokračovat v jízdě příslužným směrem, řidič však musí dát přednost vozidlům ve volných směrech a nesmí omezit ani ohrozit přecházející chodce.

Řekl bych že u Shwaary je to případ č. 2, takže přednost protijedoucím autům dát měl...

Naposledy upravil LUB dne stř 12. bře 2008 22:13:00, celkově upraveno 1

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 12. bře 2008 22:12:00 
nováček

To Shwaara: Obecně, když někde potkám policejní auto tak mne to donutí zpozornět. Zatím vždy jsem měl tu nemilou zkušenost, že i když jsem měl přednost, tak policisté předpisy nedodrželi. Kupříkladu dnes, jel jsem si to takhle od Kladna, pěkně Evropskou dolu, samozřejmě jsem jel předpisově. A co nevidím, odnikud se přiřítilo auto policie, bez majáku nebo houkání a rozhodně předpisově nejelo. :|x

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 12. bře 2008 22:25:00 
štamgast

A třetí možnost - samostatná signální skupina (tříbarevná) nad jízdním pruhem a upravuje volno v daném jízdním pruhu příklad zde odbočení vlevo a jízda přímo jsou oděleny Loc: 50°1'27.639"N, 14°30'31.58"E ve směru od Opatova ven. (V opačném směru je to jedno z vybraných míst, kde měřívá obecní póvl z Transporteru.)
Další případ oddělených skupin je Ječná a odbočení vpravo na Sokolskou nebo jízda rovně na I.P.Pavlova

Odpovědět s citací  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]