Waze jsem vyzkoušel a následující postřehy z první cesty.
Mapové podklady jsou dost slabé. A to jak grafickým zpracováním, který je dnes proti třeba google mapám/navigaci opravdu o generaci zpět, tak i aktuálností vlastních podkladů. Například na úrovni okresních měst chybí místní komunikace postavené před pěti lety.
Vlastní navigace ve Waze nijak nepracuje s informací o stojící koloně na trase a nedokáže přeplánovat trasu. Opět v porovnání s TomTom + RDS-TMC velký propadák.
Kupodivu není příliš náročná palikace na datové přenosty a lze si nechat zobrazovat průběžně velikost stažených dat (pravděpodobně suma v rámci jednoho spuštění). Dokonce i při výapdku datového připojení ještě relativně dlouho (oproti online google navigaci) dál Waze naviguje.
Dál mi přijde relativně zdlouhavé zadávání události (pokud neexistuje nějaká jina možnost). Za jízdy je potřeba stisknout menu > potom hlášení > potom vybrat kategorii > potom nějaký podtyp hlášení + vybrat směr (zase je fajn, že lze vybrat "opačný směr"). Když chci připojit komentář k události, tak musím na událost v mapě kliknout a napsat komentář. Celkově na ovládání za jízdy hodně náročné.
Obecně množstí zobrazovaných informací oa obrazovce je značné a hoděn odvádí pozornost od řízení. Pravděpodobně lze počet informací redukovat v nastavení.
Stáhnul jsem i
Trapster ale ten snad neumí vůbec navidgovat a neviděl jsem tam ani žádné události z ČR. Mapové podklady mají být od Google (i když vypadají jako nějaká jeich grafická kopie) a jsou aktuální. Při prvním spustění to nabízí Lite Mode dle popisu bez procesorovně náročných funkcí pro telefony, kde Trapster tuhne. Takže asi volna pro Snaila.
Takže když se domluvíme, můžeme si zítra udělat Trapster Testting Day ;-) I když to vypadá, že budeme jenom tři......