Právě je sob 21. črc 2018 04:17:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 14:04:44 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon 30. říj 2006 01:00:00
Příspěvky: 4721
Bydliště: Praha
Který dualband 2m/70cm byste vybrali? Já zatím o tom pořád kecám a nic nemám. Sloužila by k poslechu, protože jak jsem se dočetl, tak v Rakousku, kde jsem chtěl provozovat dvě stanice (v Alpách s manželkou, kde PMR ztrácí za horizontem dosah), sdílené frekvence jako u nás nejsou
Aktuálně přemýšlím mezi YAESU FT-60E
http://www.elix-shop.cz/store/goodsdeta ... dsID=65820
a YAESU VX-6E
http://www.cb10.cz/detail/katalog/radio ... x-6e_3162/

VX je výrazně menší, kompaktní, ale na cbfóru se o ní moc dobře nevyjadřovali.

_________________
Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 15:50:33 
YAESU č.1 je jasná volba ;-)


Nahoru
  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 15:59:24 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon 30. říj 2006 01:00:00
Příspěvky: 4721
Bydliště: Praha
Akorát koukám - opravte mě - ale yaesu neumí vysílat na sdílenkách????

_________________
Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 16:00:37 
to nevím...x2005 nebo normicek ji má.


Nahoru
  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 17:44:27 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon 30. říj 2006 01:00:00
Příspěvky: 4721
Bydliště: Praha
Tak to spíš bude Kenwood - http://www.elix.cz/d/th-f7e - rozšířený na sdílenky (již z Elixu), tedy rozsah 137-174 MHz a 410-470 MH

_________________
Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 23:07:32 
Offline
moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: stř 25. říj 2006 00:00:00
Příspěvky: 6186
Bydliště: Praha
snail píše:
Akorát koukám - opravte mě - ale yaesu neumí vysílat na sdílenkách????

Musíš jí nechat "odblokovat". Jde to v několika krocích. Odemknout sdílené kmitočty, rozšířit na 111 až 999Mhz, odemknout vyšší výkon, ta moje dokonce vysílá i na AM.

_________________
Podporuji férový elektronický boj!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 23:15:58 
Offline
moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: stř 25. říj 2006 00:00:00
Příspěvky: 6186
Bydliště: Praha
snail píše:
Aktuálně přemýšlím mezi YAESU FT-60E a YAESU VX-6E

FT-60 je poctivá odolná stanice s výborným rádiem. Jen ten výchozí "pendrek" musíš vyměnit, protože je úplně tupej. Nejlíp za magnetku nebo za pořádnou anténu. Jak tě znám, tak ty stejně navrtáš střechu. Moje FT-60 přežila bez úhony pád z prvního patra na beton. Otázka je, zda využiješ ty funkce, který nabízí a zda není lepší si za polovic koupit nějakýho vyzkoušenýho Wokouna, který je super citlivý na příjem a vysílat na kmitočtech MP zase tolik nebudeš. Samozřejmě Wokouni (všechny levný číny) nemají Air Band AM kmitočty - pokud plánuješ poslouchat letecký provoz, tak nevhodné.

_________________
Podporuji férový elektronický boj!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 23:21:22 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon 30. říj 2006 01:00:00
Příspěvky: 4721
Bydliště: Praha
x2005 píše:
snail píše:
Akorát koukám - opravte mě - ale yaesu neumí vysílat na sdílenkách????

Musíš jí nechat "odblokovat". Jde to v několika krocích. Odemknout sdílené kmitočty, rozšířit na 111 až 999Mhz, odemknout vyšší výkon, ta moje dokonce vysílá i na AM.

jj, našel jsem na netu, ale dle cbradio je tam pak nějaký problém s laděním či krokováním nebo tak nějak.

_________________
Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 23:35:45 
Offline
moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: stř 25. říj 2006 00:00:00
Příspěvky: 6186
Bydliště: Praha
snail píše:
tak v Rakousku, kde jsem chtěl provozovat dvě stanice (v Alpách s manželkou, kde PMR ztrácí za horizontem dosah)

Co jsem vyzkoušel, tak nejlepší low-cost PMR staničky jsou Cobra microTALK MT 975. Umí samozřejmě CTCSS/DCS subtóny, "vyzvánění" včetně vibrací, VOX atd. Doporučuji standardní akku vyměnit za vícekapacitní. Jsou v tom běžné 4x AAA aku, jen musíš krajní oholit (asi ochrana proti neoriginálním akku). Součástí balení je i nabíjecí stojánek.

Takhle vysoká frekvence se moc ochotně "přes kopec" neohýbá, to muší respektovat, takže z údolí do údolí bude problém, ale v rámci jednoho rozlehlého údolí v pohodě. Nesmíš zapomenout, že PMT je oficiálně 0,5W s pevným pendrekem.

FT-60 umí v extrému vysílat až 10W a s tím se z magnetky na magnetku dohulákáš z auta do auta přes celou Prahu na PMR/LPD/70cm sdílákách, ale to je samozřejmě hrubě nelegální a takový věci bych nikdy nedělal (to jen pro ilustraci možností). Na 10W se koncový stupeň už začíná pěkně hřát a vysává to baterku velmi rychle.

Cobra 975 se vede do kapsy a skoro nevíš, že tam je, ale FT-60 se pronese. Dokonce jsem dělal srovnání FT-60 vs Cobra 975 vs čína/wokoun a na běžný provoz s ohledem ceny/výkon/pohodlí byly nejlepší ty PMR. Ale já mám stejně jako primární mám FT-60 + lepší anténa + magnetka + CL napáječ do auta. :yes

_________________
Podporuji férový elektronický boj!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 23:37:20 
Offline
moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: stř 25. říj 2006 00:00:00
Příspěvky: 6186
Bydliště: Praha
snail píše:
x2005 píše:
snail píše:
Akorát koukám - opravte mě - ale yaesu neumí vysílat na sdílenkách????

Musíš jí nechat "odblokovat". Jde to v několika krocích. Odemknout sdílené kmitočty, rozšířit na 111 až 999Mhz, odemknout vyšší výkon, ta moje dokonce vysílá i na AM.

jj, našel jsem na netu, ale dle cbradio je tam pak nějaký problém s laděním či krokováním nebo tak nějak.

Jediný problém je, že FT-60 nemá krok 6,25 který potřebuješ, abys se trefil přesně do PMR kanálů. Pokud pojedeš dvě FT-60 proti sobě, tak je ti to jedno. A na poslech je ti to taky jedno.

_________________
Podporuji férový elektronický boj!


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 23:40:06 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon 30. říj 2006 01:00:00
Příspěvky: 4721
Bydliště: Praha
Kobry mám mnoho let (7let) a aktuálně jsem je už nechal dětem na hraní a místo toho mám motoroly (TLKR T5 a T9), ale v Alpách je to trochu problém (překvapivě... :)) Ale na přímou viditelnost se mi podařilo velmi kvalitní spojení z vrcholu reiteralmu za Schladming na 11 km, kvalita výborná, jako na 200metrů na zahradě

_________________
Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Dualband 2m/70cm
PříspěvekNapsal: pát 09. bře 2012 01:14:00 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon 30. říj 2006 01:00:00
Příspěvky: 4721
Bydliště: Praha
Tak nakonec je to cenově celkem výhodna Kenwood TH-F7, odblokovany na všechny frekvence. Asi asi udělám brzo i HAREC průkaz - je to jen cca tisíc otázek, to se za dva tři dny naučím :-)

_________________
Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
POWERED_BY
Český překlad – phpBB.cz